Misli o domači žuljavi roki in nabiranju zelišč

Lesene mreže za sušenje zelišč

Dejstvo je, da počasi resnično začenjam verjeti naslednje stvari, vrstni red ni določen:

 • Pravega okusa je le tisto, kar je pridelano na domačem vrtu, njivi, sadovnjaku; tudi glineni lonček v stanovanju šteje. Vrt na žalost šele nastaja, zelišča pa konec koncev rastejo praktično povsod.
 • Delo, ki ga narediš z lastnimi rokami pri sebi doma, je sprva najtežje, izgleda in je počasno, kot ritem melodije pri risanki Ajeto?, kasneje pa se izkaže kot top work v razmerju kvaliteta – cena. Medsosedska pomoč je vredna več kot poceni delovna sila!
 • Zunanje_informacije/10 + zdrava_kmečka_pamet2 = pravi rezultat!

Torej, da ne bom samo matematiziral predlagam še malo herbaliziranja.

Moja sestra Vesna, zeliščarka po NPK-ju in turistična vodnica, mi je zadeve na hitrico razložila, vmes pa je tata Jani (kot vsak tata) svojo hčerko med pogovorom popravljal in me na koncu globoko pogledal „A bo šlo? Si si vse zapisal?! Zakaj pa vse to rabiš?“

Zakaj? Ker domača lekarna postaja vse bolj prazna!

Domači sirup iz smrekovih vršičkov smo namreč že decembra lani polokali, zdaj je na vrsti domač jeger, ki bo kmalu izhlapel skupaj z dobrimi domačimi zeliščnimi čaji. Ti gredo bolj počasi po grlu, vendar tudi pašejo v teh jasnih zimskih nočeh 😉

IMG_1064.jpg
Lanska nabrana zelišča ujeta v steklenih kozarcih in moja dva mentorja!

A hkrati pomlad že trka na vrata, nato pa pride poletje in oba letna časa bosta v mojem primeru namenjena tudi zeliščarstvu. S pomočjo sestre zeliščarke in tatu, neumornega vodje Lajste.si,  sem torej zbral nekaj pomembnih nasvetov, kako se bom letos spopadal z nabiranjem, sušenjem in shranjevanjem zelišč. Mogoče pridejo prav še komu!

7 korakov za uspešno zeliščno sezono 2016!

 1. Prvi korak je seveda namenjen nabiranju zelišč. Nabiramo le tiste dele zelišč, ki na oko izgledajo lepi in zdravi, ponavadi opoldan, ko je aromatičnost zelišč na višku.

   

 2. Nekateri zelišča sušijo v za to namenjenih sušilcih pečici ali celo v mikrovalovki, vendar pri nas doma prisegamo na naravno sušenje na mrežah za sušenje zelišč. A je dober link?
  IMG_9419.JPG
  Ja, tudi trobentice so zelišča! Pozirajo na lesenih mrežah – zeliščnih sušilnikih!

   

 3. Pri pravilnem naravnem sušenju zelišč moramo paziti na to, da je med posameznimi deli zelišč (cvetovi, listi ali koreninami) dovolj prostora za kroženje zraka. Le na ta način bomo zelišča enakomerno posušili in to v približno 3 do 5 dneh.

   

 4. Zelišča sušimo na suhem in zračnem prostoru. Lesene mreže za sušenje lahko postavimo tudi na sonce, vendar v tem primeru uporabimo krpo za zaščito zelišč pred sončnimi žarki.

   

 5. Zadnji dan sušenja počakajmo, da se zelišča ohladijo in jih nato spravimo v zrakotesne posode (npr. steklene kozarce od marmelad). Če so kakšni deli zelišč preveliki, jih lahko mirne volje razrežemo ali prelomimo na majhne dele, liste pa osmukamo s stebel.

   

 6. Ne pozabimo opremiti steklenih kozarcev z napisi zelišč in datumom pakiranja takoj, saj bomo kasneje lahko pozabili kaj je v njih. ZAPISANO!

   

 7. Za shranjevanje zelišč je zelo pomemben suh in temen prostor, saj bodo zelišča le v takšnih pogojih ohranila vse svoje lastnosti, od barve do okusa in arome.

Sestra mi je še rekla, da me bo sproti obveščala, kdaj posamezna zelišča rastejo, tako, da bomo na tekočem vsi! Z novicami seveda!

Čimmanj bolezni, čimkrajši teden in čimprejšnji vikend!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s