S trobenticami se vse začne!

Misel za to “tekočo” objavo se mi je utrnila med pisanjem neke druge, ko sem si privoščil domač jeger z ledom. Zvarek je naredil, stestiral in ustekleničil moj tata Ivan, praznimo ga pa radi prav vsi, s katerimi ga rad deli. Nekateri pijači rečejo tudi jeger, jäger, jager, grenčica ali celo liker iz “tisoč rožc”. Fotografije so sestavljene iz mojih in sestrinih foto-hosta-potovanj!

“Kako bi ga lahko sam pripravil? Recept rabim!” sem ga hitro poklical.

“Ha,” je rekel. “Moral boš pohiteti, s trobenticami se vse začne!”

No, po hitrem internetnem iskanju sem se zadovoljil z naslednjima dvema rezultatoma, s katerima si je tudi on pomagal.

Najpogostejši slovenski recepturi za lovcmajstra!

Jagermaister Tete pehte na portalu Zelisca.eu – najbolj razširjen recept za jeger na forumih, kako hecno, včeraj osvežen!

Društvo Gluhinaglusni z dolenjske pa prisega na babičine nasvete o tem zdravilnem zeliščnem likerju.

V bistvu sta si recepta zelo podobna in se res oba začneta s trobenticami (en je malo bolj sofisticiran, drugi ima nekaj kar prvemu manjka), a vendar – nekje je treba začet!

Kakorkoli. Receptov na netu je veliko, veliko je debat o tem katero žganje ali šnops naj za njegovo pripravo uporabim; tropinovec, slivovko, žitno žganje, sadjevec … Uff.

Uporabi kar imaš pri roki ali pa obišči soseda ali prijatelja. Domači jeger bo vedno bil boljši, če ne drugega vsaj malce drugačen, kot tisti kupljen, saj bo narejen doma! Če pri tem sodeluje še kdo, bo toliko bolj zanimivo – in več zaloge bo bilo na voljo, to je gotovo! Kompenzacije so vedno dobrodošle!

Get out of the house!

Ker se zelišča sama ne naberejo in splezajo v stekleni kozarec v enem samem dnevu, je seveda vsak recept opremljen tudi s tajmingom nabiranja posameznih listov, cvetov, vršičkov.

Za domačo grenčico potrebujemo 35 do 40 različnih delov zelišč, ki jih naberemo med marcem in oktobrom, večino poleti.

Po domače povedano – za jeger si je treba vzeti čas. Najbrž kar redno, od marca naprej. Vsak vikend bo treba skočit po vejico tega, listek onega, a kam … na glas bom razmišljal, s tem, da nameravam nabrati samo tista zelišča, ki jih prepoznam. Bele detelje npr. še nisem videl, vinske rutice ne maram, ipd. Za domačo grenčico potrebujemo med 35 do 40 različnih delov zelišč, ki jih naberemo med marcem in oktobrom, večinoma poleti.

 Kje bom (jaz) dobil naravne sestavine za domač Jeger?

Spodaj je naštet moj izbor sestavin, polinkanih na Wikipedio, za lažjo prepoznavo rastlin.

Trobentice – že zdaj rasejo skoraj povsod, torej Trnovo, beri “moj domači kraj”,
Lapuh – je tudi zelo razširjen, gotovo bo nekje blizu reke Soče,
Smreka, robida, gozdna jagoda – mala malca, ravno tako tu,
Marjetica, navadna – trg pred goriško občino, HEC seveda ;),
Kamilica, pelin, žajbelj – skok v vrt pred Zeliščne sobe v Plavah ali v Majdin gaj,
Brinove zelene jagode – pred hišo, ali ob makadamski poti iz Grgarja na Sveto goro,
Bezeg, ozkolistni trpotec (ne topotec!) – za hišo, sicer Kekec,
Meta, materina dušica – spet v Plave ali do sosedov,
Borovnice – Soriška planina, definitivno pa rasejo še kje bliže.
Akacija – ko cveti, vse diši po “medu”, gotovo Kekec ali Škabrijel,
Janež (po domače koromač) – spet v Plave,
Majaron, rožmarin in meliso bo gotovo (spet) odstopil dobri sosed,
Lipa – obisk Podgozda ;),
Širokolistni trpotec – več ozkolistnega bo gotovo dobro nadomestilo,
Oreh – rabutat bo treba, najbrž v Ravnici, čeprav ne vem, če mi bo všeč,
Pravi kostanj – v Paljevo, v “potok”, s tamalo na izlet,
Srčno moč, njivsko preslico, šentjanževko in tavžentrožo pa nono in nona nabirata za svojo domačo zalogo zeliščnih čajev. Mogoče imata kaj viška 😉


Sliši se sila preprosto – to tam, to tam …. Ne, srečo imam! Poznavanje zelišč je dolgotrajen postopek, ki sta ga moja starša spoznala in osvojila že več let nazaj. Kasneje se je njima pridružila še sestra, jaz sem bolj počasne sorte. Vsaj kar se poznavanja zelišč tiče!

Ko dodamo v kozarec novo zelišče vsebino vedno narahlo premešamo in kozarec spet zapremo. S končno filtracijo in dodatkom karameliziranega sladkorja lahko pričakujemo pravo temno rjavo barvo (by the book). Moj oče sladkor doda v steklene posode že na začetku, tako da je njegov jeger malenkost svetlejši. Temu botruje tudi neuporaba zelenih orehov, ker mu pač niso všeč. 0,5kg sladkorja na vsak liter žganja bi moralo zadostovati (ali na začetku ali pa na koncu).


Iščeš najhitrejšo rešitev? V oko padel mi je padel še tale recept: Kulinarični najhitrejši tritedenski recept za jäger za neučakane! Če bi rad svoj zvarek naredil in poskusil že po 21 dneh, boš ta recept naravnost vzljubil. Sam ga bom nekoč definitivno preizkusil.


Kako pa se tujci lotijo izdelave Jegra doma?

Po iskanju na slovenskem spletu sem se na hitro posvetil še tujini. Pričakoval sem podobne “herbs to be picked in april” objave, vendar ne, v tujini to ne gre tako. Ali pač, samo res se nisem resnično poglobil v vsak rezultat iskanja posebej.

Eden izmed zadetkov na Googlu ponudi zanimiv in hiter recept, ki vključuje sestavine, ki jih slovenska recepta niti ne omenjata. Na spletni strani Thrillist, ki jo vodijo “obsedenci z vsem v vezi s hrano, potovanji in turizmom”, kot se sami poimenujejo, imajo svoje (inovativne) zamisli.

Končni uspeh recepture sestavljene iz 12 korakov (13. korak si oglej na lastno odgovornost), tako pišejo, je še vedno daleč proč od pravega Jagermaistra, originalno narejenega iz 56 sestavin. A če imaš pri roki vodko, javorjev sirup, med in očiščen kavni mlinček, se lahko “homemade” jegra lotiš takoj. Okus njihovega rezultata je meni, vsaj zaenkrat, še neznan, po barvi sodeč pa so tudi oni zelo blizu. Hitreje pa res ne gre!

Če so sestavine tako drugačne, kdo ima prav? Iz česa pa pravzaprav je Jagermaister?

56 sestavin originalnega Jagermaistra je …

Sestavine originalnega recepta so ….. skrite. Na njihovi uradni spletni strani in na strani podjetja G3spirits (za vpis v obe bo potreben datum rojstva; tudi tu preverjajo polnoletnost), ki je uradni zastopnik za prodajo tega izdelka pri nas, lahko izvem, da so nekatere izmed glavnih sestavin cimetova skorja, korenina ingverja, zvezdasti janež in žafran …. ostale pa lahko le ugibam.

Kaj pa zdaj? Sveža zelišča ali kavni mlinček?

Po zbranih podatkih ima ameriški “fake” recept več sestavin, ki so vpisane na spletni strani proizvajalca, ker pa ne poznam vseh, je prav mogoče, da je tudi kakšna iz slovenskega recepta prava. Kdo bi vedel katera? Za pomoč je vedno, tudi v poznih večernih urah, dostopna Wikipedia.

V njej piše med drugim tudi to, da jeger ne vsebuje krvi jelena niti losa, kot mnogi mislijo!? To prvič slišim!

No, med vsebino tega zeliščnega ali “kräuterlikerja” so naštete tudi naslednje sestavine: lupine citrusov, makova semena, ginseng, žafran in med drugim brinove jagode in janež. Končno podobnost s slovenskim receptom!

Vendar, vse te sestavine med proizvodnim postopkom, tako pišejo, najprej zmeljejo, nato pa jih pustijo v mešanici alkohola in vode 2-3 dni. Sledi filtracija in staranje v hrastovih sodih. Po enem letu vsebino iz sodov še enkrat prefiltrirajo in ji dodajo sladkor, karamel in (spet) alkohol.


Ahhh ja, … Jaz sem za naravno. Tedensko bom pest ali dve tistih zelišč, ki jih poznam, nabral in doma na suho očistil. Nato jih bom dal v stekleno posodo s širokim grlo do polovice napolnjeno z domačim tropinovcem. Konec nabiralne sezone bo sledila filtracija čez gazo, karameliziranje sladkorja (kot pri izdelavi domačega pelinkovca) in “zbijanje” preveč alkoholnega zvarka z destilirano vodo, če bo to potrebno, tako da dosežem tistih 35 procentov, kot se za liker spodobi.

Nato pa samo še (primerna) konzumacija – tako kot priporoča originalen proizvajalec – ohlajeno s kockami ledu. On the rocks!, torej!

Boš poskusil? S trobenticami se vse začne 😉

IMG_8927
Med dodajanjem zelišč v steklene posode.

 

Še en pripomoček (narejen po predlogi popisanega papirja, ki ga ima tata vedno zraven svojih steklenih loncev).

Naj ti bo tabela nabiranja zelišč v pomoč, lahko si jo tudi natisneš! Je samo na 1 A4 listu, z rumeno barvo označeni kvadratki pa označujejo mesec nabiranja posameznega zelišča. Na njej lahko spremljaš katera zelišča si že nabral, oziroma jih še moraš nabrati, na črte pa si lahko tudi zapišeš kje si jih dobil! Pa veliko zeliščnih sprehodov!

 

za_jeger_konec
Tabelo si lahko natisneš kot pomoč pri ustvarjanju novega zeliščnega zvarka!
Advertisements

One thought on “S trobenticami se vse začne!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s