Kremni grižljaji

Spet je bil čas za nekaj sladkega, tokrat v kozarčku! Tistem za enkratno uporabo!

Enake sladice sem npr. naredil že slabi 2 leti nazaj za prvi rojstni dan od moje tamale. Takrat se je tudi žena navdušila in izrazila željo za čimhitrejšo ponovitev! No, tukaj so, kremni grižljaji!

Predpriprava

Predpriprava je zajemala nakup plastičnih kozarčkov in žličk, saj na ta način nimaš veliko pomivanja. Za pospravljanje je tako že v začetku poskrbljeno. V trgovini Laborplast v Kromberku sem nabavil preproste „bio“ (beri razgradljive) plastične kozarčke in prozorne plastične žličke. Da ne bo pomote, izbor plastičnih lončkov ni omejen le na klasične okrogle in prozorne – imajo tudi trikotne, ovalne, trapezoidne … Veliko različnih vrst, oblik in barv – za vsak okus!

Sladice s kremo
Štiri v vrsto: tiramisu, čokoladni mousse, pannakota in jogurtova strjenka

 

Ker gre za sladice v kozarcu, pomeni, da so vse hladne in narejene na bazi smetane. To so tiramisu, čokoladni mousse, pannakota in jogurtova strjenka. Recepture mi je prijazno zaupala kuharica na turistični kmetiji Belica.

Sladica v kozarcu je po mojem mnenju najpreprostejši način za pogostitev večjega števila ljudi, če izvzamem torto.

Vedno moram vse narediti malo po svoje, zato sem recepture malenkost spremenil, npr. tako, da sem alkohol v originalnih receptih izpustil, bolj kot ne zaradi tamale, ki zelo rada sodeluje pri vsaki kuhariji, poenostavil pa sem npr. recept za tiramisu, da ne vsebuje jajc. Če je to potem še (ali ne več) tiramisu, pa naj odloča kuharska stroka.


Sladica v kozarcu je po mojem mnenju najpreprostejši način za pogostitev večjega števila ljudi, če izvzamem torto. Na ta način lahko pripravimo točno število porcij, po koncu pogostitve pa je tudi pospravljanja zelo malo. Poleg tega se skozi prozorne plastične lončke lahko vidi tekstura posamezne sladice, ki je tako bolj vabljiva, hkrati pa postrežba oziroma rezanje porcij odpade. Kul!

S pomočjo sladic narejenih v kozarcu lahko tudi pogostitveni prostor „razbiješ“ na več delov, tako da lahko čim več ljudi naenkrat pride do svojega posladka.

Da ne bo nesporazuma, popolnoma enako lahko narediš s pečenimi sladicami na pladnjih! Ampak ne danes. Danes je pečica počivala!


Recepture sladic v kozarčku (za cca 10 porcij vsake)

Majhen tiramisu je minimisu 😉

IMG_4530.JPG
Tiramisu takeaway!

 

Sestavine

500g maskarpone-ja

0,5 l smetana

15 komadov bebe piškotov

kava z mlekom (cca 1 bela kavi)

kakav za posip

Za tiramisu sem z nožem za kruh najprej (še v posameznem paketu) razsekal piškote na tretjine in jih začel pomakati v kavo. Proces je skrbno nadzorovala tamala, ki je tu pa tam skrbno „poskrbela“ za kakšnega izmed „bebetov“ tako, da je le-ta za vedno izginil!

Vmes sem stepel smetano in ji vmešal maskarpone in žlico sladkorja. Če imaš rad res sladek tiramisu, pa pokni noter še malo sladkorja. Če bo v prahu bo bolje, če pa imaš samo kristalnega ni tudi nič narobe.

V kozarčke sem najprej naložil po 2 koščka piškota, nato kremo, spet 2 koščka in na koncu spet kremo. Potem so kozarčki romali v hladilnik. Posip s kakavom je na vrsto prišel tik pred postrežbo!


Čokoladni mousse – za moj okus!

IMG_4543.JPG
Čokomus za moj okus!

 

Sestavine

200g čokolade za kuhanje

0,5l stepene smetane

1 dolga kava

1 vanilina sladkorja

Pokuhan (BV bi rekel “reduciran”) višnjev kompot za preliv

Za čokoladni mousse sem čokolado stopil na sopari (beri v banja mariji). Stepena smetana je nato morala počakati, da se čokolada ohladi, nato pa je sledilo počasno mešanje z metlico. Zakaj počasno? Če bi pri mešanju uporabil stepalnik, bi namesto trde in čvrste, majhnih mehurčkov polne končne zmesi, dobila „zbito“čokoladno tekočo zadevo.

Pri moussu sem se na koncu odločil za sladkokisel višnjev preliv. Na poletnem rojstnem dnevu od tamale so preliv tvorile pokuhane, malo osladkane in na koncu še zmiksane češnje iz Goriških Brd. Lahko bi uporabila tudi pomaranče, samo kaj, ko je bila trgovina že zaprta!

Pri polnjenju kozarčka lahko daš preliv tudi med plasti – lahko dodaš žlico moussa, nato malenkost marmelade, potem postopek ponoviš, na koncu pa lonček nežno potreseš! Voila! Gremo naprej!


PANNA KOTA

IMG_4542.JPG
Pannakota

 

Sestavine

5 g želatine v lističih

1l smetane

1 vanilina sladkorja

2 žlici sladkorja

Karamelni preliv z mandlji

50 g sladkorja

tretjina vrečka mandljev v lističih

malenkost smetane

Pana kota je preprosta sladica, ime je italijansko in pomeni kuhano smetano. Dejansko res skuhaš smetano, vendar le zato, da lahko vanjo kasneje lažje raztopiš želatino. Po mojem?!

Kakorkoli, ko imaš smetano z dodatkom vanilinega in navadnega sladkorja že v loncu, na nepremočnem ognju, namočiš želatino v lističih v krožničku ali skledi polni vode. Pred vretjem plin ugasneš in počasi vmešaš poprej ožeto, zdrizasto želatino. Prav hecen občutek.

Še vročo tekočino (pri plastičnih lončkih jo prej obvezno malo ohladiš) počasi in previdno vliješ v kozarčke in jih pustiš, da se ohladijo.

Mandljev karamelni preliv je moja žena vzljubila za svojih 30 let. Na majhnem plinu karameliziraj nekaj žlic sladkorja in mu na koncu dodaj mandljeve lističe. Nato ugasni plin in v lonec vlij še malo smetane. Če se ti zmes zdi pretekoča, jo še malo pokuhaj. Če je pregosta, dodaj malo smetane. Na začetku se bodo naredili karamelizirani skupki vendar se ne ustraši in samo počasi mešaj naprej.

Ko se panakota ohladi, previdno dodaj (ohlajen, seveda) preliv. Končano!


 

Jogurtova strjenka

IMG_4546.JPG
Jogurtova strjenka – osvežilna eleganca 😉

 

Sestavine

0,5l jogurta

0,5 l smetane

5 g lističev želatine

nastrgan olupek 1 limone

5 g sladkorja v prahu

1 vanilin sladkor

Jogurtova strjenka je sladica s posebno noto. Ni presladka ali običajna ampak je osvežilna. Izdelava pa zahteva določeno mero hitrosti, saj se vmešana želatina rada kar hitro strjuje. Ker vsebujejo nonine marmelade najmanjšo mero sladkora (beri so zdrave, a za naju premalo sladke) sem tu dodal marelično in slivovo marmelado. Za večjo barvitost.

Najprej namoči želatino, kot pri pannakoti.

Smetano stepi, v drugi skledi pa zmešaj jogurt z naribano limonino lupino, vanilinim sladkorjem in sladkorjem v prahu. Lahko uporabiš tudi kristalni sladkor, vendar se bo to kasneje „poznalo“ na površini strjenke. Vse skupaj združi in dodaj ožete lističe želatine.

Ker bo strjenka najlepše izgledala, če bo narejena v plasteh, v razporejene lončke najprej dodaj žlico pripravljene mase, nato pa marmelado. Nadaljuj po slojih do želene višine lončka.

Na koncu pripravljeno sladico nežno potolči ob pult in jo pospravi v hladilnik.


To je to!

Še ideja, če želiš biti organiziran v nulo. Plastično žličko in majhen barvni serviet lahko z elastiko elegantno „zapneš“ na lonček! Ali pa jo zavežeš s pentljico …

Ooooo, kaj sem vse pozabil 😉

Pa naslednjič!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s