Obnova rabljenega otroškega kolesa

Tik po malici na sprehodu

Vsako pomlad pride čas za spomladansko čiščenje in vsako leto spravim tudi klet. Ta je vedno polna najrazličnejšega orodja pa npr. vijakov, žebljev, po novem pa tudi rezervnih elektromotorjev pripravljenih za presejanje zemlje (na tej povezavi ti bo vse jasno). Vse to je rezultat jesenskih in zimskih projektov, ki so se končali z zelo malo ali celo brez pospravljanja … Le tisti odvečni kosi lesenih desk ali moralov, ki so po najboljšem scenariju končali v kaminskem vložku ;), so se v obliki pepela znašli na sveže posejani zelenici. Krog se tako zaključi.

Ker poganjalček, ki je še vedno parkiran v hodniku, tamale ni zanimal več (že po slabem mesecu se ga je naveličala) in je medtem že nekajkrat zapedalirala na triciklu (tistem, ki ima na zadnjem delu tudi ročko, s katero lahko odrasel nadzira smer vožnje) sva z mami posumila, da ji najbrž diši po čem drugem, npr. pravem otroškem kolesu.

Telefonski klic je obrodil sadove. Svakinja Urša je tamali obljubila rabljeno otroško kolo. Njeni otroci so ga temeljito zdelali med učenjem pedaliranja (in prav je tako!), vendar ne glede na vse praske, bi za to sicer staro, a po mojem mnenju še vedno zelo uporabno otroško kolo, bila velika škoda, če bi ga zavrgli v kontejner.

Ker je projekt prenove otroškega kolesa že zaključen, je čas, da lahko končno napišem kako sem se vsega tega lotil.


Zdi se mi, da kot ponosni tata  kdaj komaj dohajam miselne, navihane, pametne in kdaj naravnost odrasle fore moje tamale. Vedno znova me preseneti (večkrat pozitivno, kdaj pa tudi negativno, da ne olepšujem), ampak kristalno jasno postaja, da je za svojih nekaj let presneto pametna.

Teta Urša, silno vesela, da se ga je lahko “znebila”, je bila seveda takoj za to, da pride otroško kolo iz slovenskega priobalnega pasu v bližino Nove Gorice.

Obnova rabljenega otroškega kolesa
Rabljeno otroško kolo sprva ni izgledalo kot najboljša izbira.

In prišel je dan, ko je kolo prispelo! Resda je bilo malce umazano in prašno, nekateri plastični deli so bili počeni oziroma zlomljeni, zračnici prazni in plašči pa popolnoma brez profila, vendar …

Kolo je preneslo že marsikaj … tako je vsaj izgledalo in ne, nisem jezen, da sem ga takega dobil!

Nasprotno! Sam sem mnenja, da je otroka pri igri potrebno usmerjati, mu pomagati osvojiti nove spretnosti, trike in znanja. Pri tem velika večina orodij (v otroškem žargonu igrač) konča kot odrsana, polupljena, stolčena in strgana (in le bleda) senca nekoč bleščečega, novega darila. Pa kaj zato! Važno je, da otrok osvoji ravnotežje na kolesu, da se rad zabava s sestavljanjem, barvanjem, pa četudi gre kdaj fluki čez rob papirja!

Če misliš, da bo okvir kolesa manj zdrsan, in boš zato svojemu otroku stalno govoril: pazi to, pazi ono, tja ne smeš … boš slej ali prej ostal brez glasu, rezultat pa ne bo bistveno drugačen. Lahko pa otroku dovoliš, da je igra še vedno igra! Res pa je, da je s cenejšimi stvarmi lažje! Na koncu štejeta le veselje in smeh!

Recept za novo staro otroško kolo

Res, samo 1 dan (pravzaprav 1 dopoldan) sem porabil za to, da sem:

  • okvir otroškega kolesa razstavil na prafaktorje,
  • nosilec za sedež znižal (z brusilko odrezal) za slabih 6 cm (zato, da lahko tamala doseže tla),
  • celoten okvir razmastil, pobrusil s finim brus papirjem in ga nato pobarval z oranžnim nitro sprejem,
  • zamenjal zračnici in plašča obeh koles,
  • preveril in ponovno nastavil zavore na sprednjem kolesu,

Ker je po vsakem barvanju (ne glede na to ali pleskaš zid, impregniraš lesen tram ali otroški bicikel) dobro počakati vsaj 24 ur, sem naslednji dan nato:

  • dele okvirja kolesa med seboj sestavil,
  • in na koncu namontiral še manjša kolesca za lažji nadzor ravnotežja in stabilizacijo vožnje ter seveda – zvonček 😉

Spodaj si lahko ogledaš nekaj fotografij in še končen izgled kolesa.

Med razstavljanjem otroškega kolesa ...
Med razstavljanjem otroškega kolesa …
Kolesni obroči pred montažo zračnic in plaščev.
Kolesni obroči med pranjem in razmaščevanjem. WD-40 bo na pomoč prišel kasneje …
Barvanje otroškega kolesa.
Nitro sprej v oranžni barvi kot hitra in učinkovita rešitev barvanja sprednjih vilic …
Okvir že spreminja barvo.
… in preostalega okvirja!
Otroško kolo, ki izgleda kot novo.
Prenovljeno otroško kolo ali “Bicikel, dober si, za leto dni!”

Medtem, ko je tamala nabirala svoje prve metre na kolesu, sem s ključem v roki še slabe pol ure tekal za njo in nastavljal zatikajoče se zadnje kolo, ravnal balanco, nižal sedež ipd. Popolnoma isto bi me v skoraj vsakem primeru čakalo tudi s popolnoma novim otroškim kolesom (tukaj si lahko ogledaš nekaj novih otroških koles)! Kul, a ne?

Bistvena razlika je v tem, da sem med prenovo rabljenega otroškega kolesa porabil le 20 €, kolikor so me stali sprej, zračnici in plašča za kolo.


Po treh dneh neumornega kolesarjenja po zelenici, pločniku in ulici postaja jasno, da je tamali kolo všeč. Da ga obvlada. Da ga ima rada – četudi mu manjka zadnji blatnik in je plastična zelena košarica na balanci zalepljena z lepilnim trakom!

Do naslednjič!

 

Advertisements

One thought on “Obnova rabljenega otroškega kolesa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s