Lesena otroška hiška z rumenim toboganom

Torej, pred letom dni je obstajala le ideja. Tamala je že začenjala govoriti in vse hitreje je postajalo jasno, da bomo iz navihanega čebljanja kmalu presedlali na aktivno preživljanje prostega časa – kje drugje kot – na prostem. Zdaj ima hvalabogu še kolo

Dejstvo je, da so današnja otroška igrišča (tista javna, na prostem ali privatna, recimo pri gostilnah in restavracijah in tudi tista v vrtcih) postala drugačna od tistih, kot jih imam sam v spominu. Lesena hiška je po novem skoraj vedno del otroškega igrišča.

Trampolini, ki sem jih nekoč poznal le iz dopustov na hrvaški obali, so bili leto ali dve nazaj prodajna uspešnica in od takrat so samo v naši ulici prisotni trije. Poleg tega igra pri nas veliko vlogo tudi burja, ki je že rada poskrbela za to, da se je trampolin prevrnil ali končal v kaki kraški vrtači. Lesena hiška s toboganom se je zato zdela logična izbira za popestritev domačega travnika.

Za objavo pa sta me navdušila dva sovaščana, ki sta se nekega dne na vratih prikazala z ročnim metrom, svinčnikom in listom papirja, da bi leseno hiško premerila in jo skopirala.

Če sta bila onadva navdušena, boš gotovo tudi ti!

Kje na internetu dobiš načrt za leseno otroško hiško?

Internet sem pregledal okrog in okrog, da bi našel kakšne načrte, vendar je žal, obstajalo le veliko spletnih strani podjetij, specializiranih za izdelavo in montažo majhnih otroških igralnih hiškc (po mojem mnenju najbolj znano slovensko podjetje na tem področju je Hutko). Je pa večina lesenih hišk v trenutni ponudbi zaprta (kot prava hiša imajo tudi zaprte lesene hiške stene). S pomočjo najdenih slik, skic in fotografij pa sem v mislih že imel idejno zasnovo o končnem, malce bolj odprtem izgledu.

Peskovnik pod leseno hiško – da ali ne?

Preden sem se lotil načrtovanja lesene hiške, sem kolebal med možnostjo ali naj pod leseno hiško dodam tudi peskovnik. Ideja se mi je na začetku zdela sila zanimiva, pa tudi izdelava bi bila hitra, vendar …

Po tehtnem premisleku sem se odločil, da peskovnik raje naredim nekje drugje, to pa zato, da malce decentraliziram otroško igrišče. Imet vse na kupu je v redu, vendar če je pa toliko stvari naenkrat na enem mestu … Ne vem .. Ni se mi zdelo estetsko …

Drugi pomislek, ki sem ga imel zaradi peskovnika, pa je bil naslednji. Če bi peskovnik imel svoje mesto pod hiško (torej direktno pod lesenim podestom), bi bilo igranje s tamalo v njem povezano z vsaj nekaj udarci z glavo ob lesene trame na poletni mesec. Že misel na to zaboli … tamali gre pa itak na smeh

Peskovnik ima svoje mesto drugje … in to je bila ena izmed dobrih odločitev. Na koncu prispevka boš prebral tudi zakaj. Sam sem naredil lesenega, če pa se ti pa mudi, prebrskaj ponudbo plastičnih peskovnikov – tule ponujajo enega, pa še majhen ni!

No, kakšna bo otroška hiška?

Idejna zasnova za otroško hiško je bila sestavljena iz od tal slab meter in pol oddaljenega, z dvokapno streho pokritega podesta, ki bi na eni strani imel rampico po kateri bi tamala priplezala na pravo višino, na drugi pa tobogan po katerem bi se lahko spustila na tla. Na ostalih dveh stranicah bi postavil leseno ograjo, ki bi tamalo ščitila pred padcem iz višine, letvice pa bi imele dovolj razmaka med seboj, da bi se med igro lahko videli, a vseeno ne toliko, da bi se ji glava zataknila mednje.

Celotna višina naj ne bi presegala 3,5 m od temelja do višine slemena zaradi lažje izdelave.

Sliši se lahko izvedljivo, vendar ….

Dobri stari novi Google SketchUp – super orodje za izdelavo skic in risb

Googlov SketchUp je orodje, ki sem ga in ga še vedno rad uporabljam za skiciranje in načrtovanje povečini hišnih betonskih dodatkov – npr. betonskih stopnic za v klet, izris stebričkov in podobno. Da ne boš mislil, da ga obvladam, z nekaterimi funkcijami se tudi sam še lovim, a sem ga uporabil tudi za načrtovanje lesene igralne hiške in nekaterih drugih projektov (npr. za skico ogrodja za doma narejeni strojni sejalnik za zemljo).

Spodaj si lahko ogledaš nekaj skic, ki so pravi mali načrt za leseno otroško hiško, lahko pa ti ga pošljem po elektronski pošti. Za njegov ogled boš potreboval Google SketchUp, vendar boš lahko načrt kasneje priredil svojim željam in dimenzijam.

This slideshow requires JavaScript.

Kje kupiti tobogan za otroško hiško?

Višina podesta je bila povezana z naslednjim problemom – tobogan! Kje kupiti tobogan? Ne sme biti prestrm zaradi varnosti, a tudi ne prepoložen, saj je tamala pravi adrenalinska navdušenka.

Medtem ko je na slovenskem tržišču vladala dobesedna poplava plastičnih, a samostoječih toboganov (takšnih za najmlajše in toboganov z lojtrico za dostop za malce večje korenjake ponujajo tudi v spletni trgovini Enaa.com), takega, ki bi bil nameščen samo na lesen podest nisem in nisem uspel najti, vse dokler nisem naletel na spletno stran www.lesena-igrala.si podjetja Levček d.o.o. Ponujajo veliko število toboganov, pri njih pa lahko izbirate tudi med več različnimi barvami. Mi smo se odločili za rumeno obarvanega Yungle Gym tobogan, ki ima dva “hribčka” v dolžino pa meri 2,65m.

Plastični tobogan sem naročil in plačal po povzetju brez problema. Med naročilom in dobavo so minili “dolgi” trije dnevi.

Vsekakor je rumeni tobogan pogojeval višino podesta, zato se je izdelava otroške igralne hiške v svojem pravem pomenu besede šele zdaj lahko začela.

Izdelava betonskih temeljev s pocinkanimi nosilci lesenih stebrov hiške

Pocinkani nosilci so po mojem mnenju najboljša rešitev za konstrukcije iz lesa, za katere je dobro, da so oddaljene od vlažnih tal. Nosilci so v mojem primeru bili zapičeni v še sveže betonske temelje dimenzij 20x20x20 cm.

Z njimi je lesena hiška fiksirana v tla in ne glede na to, ali je zunaj dež ali sneg, se voda ne more zadrževati v glavnih 4 tramih (10 x 10 cm), ki tvorijo skelet (oziroma glavno nosilno ogrodje) igralne hiške.

Naročilo lesa za skelet, ograjo, podest, streho in rampico ter na kratko o zaščiti lesa

Ves smrekov les uporabljen pri izdelavi hiške sem naročil v lokalni žagi, že poskoblan seveda. 1 mesec sem ga pustil obteženega (da se ne bi zvil med sušenjem) na zračnem a senčnem mestu. Robove sem pred impregniranjem še ročno pobrusil z brusilnim papirjem.

Potem sem ga 2x premazal s Silvanolom. Gre za impregnacijo, ki ščiti les pred napadom škodljivcev in razpadanjem. Pred čopičiranjem pa sem vseeno poklical v podjetje, kjer ga izdelujejo. Tam so mi dali informacijo, da isti izdelek uporabljajo tudi v že prej omenjenem slovenskem podjetju, ki proizvaja lesene hiške, le da tam vse dele hišk pustijo v Silvanolu 24 ur, tako da se les popolnoma napoji.

Impregnacija zahteva enakomeren nanos in teden dni sušenja na zračnem prostoru, zaščitenim pred soncem ali dežjem.

Nato je (šele) prišlo na vrsto rezanje in sestavljanje … Končno!

O majavi, splavu podobni leseni ploščadi in enostavni rešitvi stabilnosti otroške hiške dvignjene od tal

Zdaj gre zares 😉

Ko sem 4 krajne trame s pomočjo lesnih vijakov vpel v pocinkane nosilce, sem se lahko posvetil izdelavi podesta. Podest iz smrekovih desk debeline 3 cm sem pritrdil na 4 horizontalne trame, ki so med 4 pokončnimi trami povezani z L pocinkanimi elementi.

Ko sem to naredil in oder umaknil, sem uvidel, da sem namesto fiksne lesene konstrukcije, dobil majavo, barki (ali splavu) podobno ploščad, ki se je majala v vse strani in nikakor ni izgledala varna za navihano otroško igro.

Po dodatnem posvetovanju z dobrim sosedom in tatom, pa se je stvar rešila s podpornimi elementi narejenimi iz moralov 8 x 5 cm dolžine 50 cm, kateri so, pritrjeni med horizontalne in vertikalne tramove, popolnoma stabilizirali podest.

Leseni podporni elementi
Z morali 8 x 5 cm, približno 50 cm dolgi in na vsakem koncu odrezani na 45°, se je podest končno le “umiril”.

 

Vsekakor je dobro, da pred vijačenjem vsak del lesenega elementa navrtaš z drobnim svedrom, saj se tako elegantno izogneš “pokanju” lesa. Hitra, poceni in ugodna rešitev!

Dostop na podest lesene igralne hiške – rampa ali stopnice?

Za dostop v hišo, stanovanjski blok in še kam drugam so povečini v rabi stopnice. Glede na to, da je imela tamala šele slabi dve leti, se mi je zdela lesena rampa za dostop v leseno igralno hiško imeniten kompromis med izvedbo in dejansko uporabo.

Vsekakor je za izvedbo rampa precej lažja in hitrejša. Vse kar sem potreboval sta bila 2 cca 3m dolga morala (spet 8×5 cm), z dolgimi lesnimi vijaki pritrjena na hiško v razmaku 60 cm (to je tudi končna širina dostopne rampe). Popodil sem jih z 2cm deskami odrezanimi na širino rampe. Na vsak drugi spoj desk (cca 40 cm narazen) sem na rampo pritrdil še majhne letvice 3 x 5 cm, ki tamali služijo kot opora za roke in noge pri plezanju v hiško.

Ograje na rampi nisem naredil iz lesa. Vrv se mi je za ograjo zdela veliko boljša rešitev, saj se postopoma (tako kot rampa) proti podestu zvišuje. Za varnost je tukaj poskrbljeno na drugačen način, ki pa odlično sovpada z izgledom.

Streha lesene hiške – brez kompliciranja!

Pri strehi se nisem preveč obremenjeval ne z izgledom in niti ne z njeno funkcijo. Vsaka hiška pač ima streho, vendar je v mojem primeru celotna hiška odprta. Na njej (vsaj zaenkrat) ni vrat ali okenskih odprtin in prav zaradi tega se v njej tamala igra samo ob lepem vremenu.

Prav zaradi tega nisem kompliciral in sem dvokapno osnovo za streho, narejeno iz moralov 5 x 8 cm pokril le z dvocentimetrskimi smrekovimi deskami, brez vsakršnega drugega dodatka. Resda sedaj streha ob vsakem dežju pušča, vendar naše podnebje ne spada med tista, kjer dež vedno dežuje naravnost navzdol. Glede na to, da je otroška hiška “odprta” na vseh 4 straneh bi bil končni rezultat najbrž tudi s Creatonovo kritino popolnoma enak.

In zdaj ko otroška hiška iz lesa že stoji?

Zdaj (beri letos) je končno prišel čas za igračkanje. Ko je enkrat osnova postavljena, je delo oziroma dodajanje vseh ostalih igralnih dodatkov precej hitrejše in zabavnejše.

Na primer – letos sem pod podest vgradil še gugalnico, ki ni nič drugega kot lesena deska, skozi katero peljeta dve močni vrvi na karabina. Ta sta vpeta na dve na tram pritrjeni okrogli litoželezni bunkici – kako se jima sicer reče ne vem. Vem pa da stvar deluje in guncanje postaja vsakodnevna a zabavna rutina med tekanjem in spuščanjem po toboganu.

Lesen podest
Fotografija lesenega podesta in detajla za “priklop” gugalnice. Navojna palica M10, podložka in matica na vrhu, spodaj pa jeklena krožnica z navojem, katera služi za vpetje karabina z gugalnico.

S tem se je potrdila odločitev, da peskovnika ne izdelam pod leseno hiško ampak nekaj metrov stran. A o tem kdaj drugič.

Na dveh nasproti stoječih tramovih pa me je nekega dne, ko sem se vrnil iz službe pričakalo pravo malo plezalo, ki ga je tamali naredila in “predstavila” mami. Kakšno veselje lahko naredi ena sama 8m vrv si niti predstavljati ne moreš! Vsekakor pa bo treba za konkretno plezalo trame malce navrtati, popiliti in pobrusiti preden bo vrv varna in napeta, taka kot mora biti.

Ni ga konca, in veselja 😉


Pripravljam tudi popis vseh (lesenih in kovinskih) elementov uporabljenih za domačo izdelavo otroške lesene hiške. Če te zanima popis ali načrt v formatu za Google SketchUp program, mi napiši mejl na matej.veliscek@gmail.com.

Advertisements

One thought on “Lesena otroška hiška z rumenim toboganom

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s