Doma narejen otroški peskovnik iz lesa

Prejšnja objava o tem, kako lahko sam izdelaš leseno hišico s toboganom za otroke, me je po nekajmesečnem premoru prepričala, da sem zbral nekaj časa še za „kratek“ zapis o peskovniku. Poleg vseh otroških igrač in igral, ki jih ima najina punca na voljo, je bil peskovnik še najpreprostejši za izdelavo, to poletje pa ji je ponujal veliko zabave in smeha.

V mnogih trgovinah, tudi na internetu, se lahko naroči plastične peskovnike ali plastični okvir peskovnika brez dna, vendar sem se sam odločil za lesenega. Zakaj? Tako kot moj tata, ki pod imenom Lajšta izdeluje lesene zabojčke, lesene karjole in ostale lesene izdelke tudi sam poskušam slediti načelu, da je naravna izbira vsekakor boljša kot plastična. Seveda pa naj se vsak odloči po svoje, ker leseno ni nujno tudi najceneje.

Nekaj smrekovih desk, tramov in vijakov mi je ostalo na voljo še od opaženja betonskih stopnic, pločnikov in „vencev“ okrog hiše in otroški peskovnik je ponudil pravo alternativo in dodatno vzpodbudo za tale projekt.

Načrt za peskovnik za otroke iz lesa

Sam sem se okvirja peskovnika lotil z v zemljo zabitimi kratkimi kosi smrekovih tramov (celotna dolžina je znašala približno 40cm). Zemlja je bila presejana na roke (in še ne s ta modernim sejalnikom za zemljo), teren poravnan in imel sem še nekaj dni časa za ustvarjanje z lesom, preden sem imel namen posejati travo.

Ko sem trame „ošilil“ in jih impregniral, sem jih približno do polovice zabil v zemljo. Tako sem dobil 20 cm visoko in 10 cm široko površino nad zemljo, na katero sem z notranje strani kvadrata najprej privijačil malce debelejši filc, ki služi kot ločnica med zemljo in mivko, nato pa sem nad ta filc privijačil še tricentimetrske smrekove deske dolžine 20 cm. Na zunanji strani sem postopek ponovil, vendar tokrat brez filca. Prostor med deskami je prazen in nima neke bistvene funkcije, 20 cm višine skupaj z 3cm lesenega sedišča pa nudi dovolj dobro sedalno površino tudi za starše.

Za zgornji del (sedalo) peskovnika sem že prej sestavil votli kvadrat, katerega sem spojil s pocinkanimi L profili, tako da sem ga lahko z lahkoto in v celoti položil na prej narejeni okvir peskovnika. Ta 20 centimetrska površina služi kot klopca na kateri lahko vsi trije (in ostali igroželjni otroci ali starši) sedimo, pijemo kavo, delamo potičke in … kuhamo! Z mivko seveda!

Zasilno pokrivalo je sestavljala ponjava velika 3×3 m kupljena v OBI-ju, katero sem obtežil z 2 kratkima tramičema. Tako je peskovnik preživel do letošnje pomladi …

Lesen peskovnik z lesenim pokrivalom in naslonom za hrbet

IMG_20160804_203444.jpg

Zimsko brskanje po internetu in odkrivanje čarov Pinteresta in Twitterja je ponudilo nekaj novih možnosti za letošnje igranje z lesom.

Najbolj zanimiva izmed vseh idej se mi je zdela zamisel o nasproti ležečih klopcah, pritrjenih na sedanje sedišče, ki, ko sta zaprti, delujeta tudi kot pokrivalo peskovnika, in tako (tudi med sončnimi popoldanskimi počitki) ne dovolita mačkam vstop v peskovnik. Ponjavo bi pred dežjem in pred zimo še vedno moral namestiti. Res je, zima se bliža.

Deske sem naročil že marca, jih obtežil in posušil, ter na koncu še impregniral s Silvanolinom, ki mi je ostal od lanskoletnega projekta otroške lesene hiške.

Izdelava lesenega naslona za hrbet

Za izdelavo novega lesenega dodatka otroškemu peskovniku sem se najprej lotil izdelave naslona za hrbet. Zakaj? Zunanje mere naslona so se morale prilagajati zunanjim meram lesenega peskovnika. Prav tako je bil s tem povezan naslednji korak, to je, privijačenje dodatnega sedala, ki bi v pospravljenem stanju nudil dodatno prepreko za mačke in obtežitev za ponjavo v mrzlih dnevih.

img_20160804_203402

Spodnji del naslona se bo prav tako „zataknil“ oziroma ustavil tik ob stiku najnižjega dela peskovnika z zemljo. Za to poskrbijo tri deske, ki poleg končne stabilnosti naslona, služijo kot nosilci prečno postavljenih desk. Vse skupaj je spojeno z 8 pocinkanimi sponami ali robnimi pregibnimi kotniki, kupljenimi v Merkurju, ki poskrbijo, da se pokrov peskovnika dvakrat “prepogne” preden pride v pravi položaj.

IMG_20160804_203528.jpg

Končni rezultat lesenega naslona kot dodatka peskovniku? Zakoooon!

In kako je zdaj? Klopca za kofetkanje je končana. Zabava v lesenem peskovniku bo tako naslednje leto mogoča takoj ko bo termometer kazal več kot 20 stopinj!

Najbrž bo pa do takrat peskovniku, polnem mivke in otroški hiški s toboganom delala družbo tudi kakšna lesena gugalnica. Vse ob svojem času!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s